Bu sunucuyu tanımıyorum. Bahsedilen kişilerin hiçbirini de tanımıyorum. Bu yüzden kimin tamamen haklı, kimin tamamen haksız olduğunu söylemem doğru olmaz. Ancak yazdığın şeyin içinde, FiveM topluluklarında sürekli gördüğümüz çok daha büyük bir problem var: insanlar bu platformda bazen en basit, en çocukça ve en utanç verici meseleler için bile birbirini harcayabiliyor.
FiveM dediğimiz ortam dışarıdan oyun gibi görünse de, içeride küçük sosyal grupların, statü arayışlarının, aidiyet ihtiyacının ve güç ilişkilerinin döndüğü bir alan. İnsanlar bazen bir yetki, bir rol, bir departman, bir ekip veya sadece “ben buradayım, beni görün” hissi için inanılmaz şeyler yapabiliyor. Bu yüzden bu toplulukta kiminle vakit geçirdiğin çok önemli. Çünkü birçok insan kendisini olduğundan farklı gösterir, fakat böyle anlarda maske kısa süreliğine düşer. Biz buna basitçe maskenin düşmesi diyebiliriz. İnsan, gerçek niyetini çoğu zaman büyük laflarla değil, kriz anında nasıl davrandığıyla belli eder.
Senin yaşadığın hayal kırıklığını anlayabiliyorum. Çünkü anlattığın şey sadece bir yetkililikten atılma meselesi gibi durmuyor. Daha çok, değer verdiğin bir topluluktan bir anda koparılmak ve açıklama bile alamamak gibi görünüyor. Eğer olay senin anlattığın gibiyse, insanların seni yok sayması, aramalarına dönmemesi veya seni bir anda dışarıya itmesi doğal olarak insanı kırar. Bunu anlamak zor değil.
Ama burada çok daha önemli bir nokta var: Sen bu süreçte kendi gerçek hayatından fazlasıyla büyük bir şey vermişsin. Özellikle LGS gibi eğitim hayatının yönünü etkileyen bir sınavı bile bu sunucu uğruna ikinci plana attığını söylemen, aslında meselenin en ciddi tarafı. Bu, o topluluğa ne kadar değer verdiğini gösteriyor; evet. Ama aynı zamanda kendini ne kadar sağlıksız bir şekilde oraya bağladığını da gösteriyor. Çünkü hiçbir FiveM sunucusu, hiçbir yetki pozisyonu ve hiçbir online topluluk, gerçek hayatındaki eğitiminden daha önemli olmamalı.
Bunu seni küçümsemek için söylemiyorum. Aksine, belki de bu olaydan çıkarılacak en önemli ders bu. İnsan bazen değer görmek istediği yere fazla yatırım yapar. Zamanını verir, emeğini verir, sadakatini verir ve sonunda karşılığında aynı değeri görmeyi bekler. Fakat online topluluklarda bu beklenti çoğu zaman karşılık bulmaz. Çünkü sen orayı “ailem” gibi görürken, karşı taraf seni sadece bir yetkili, bir oyuncu veya bir isim olarak görebilir. Aradaki en büyük kırılma da burada başlar.
Üzgünüm, yaşadığın şey hoş değil. Fakat sana çok fazla kesin tavsiye veremem; çünkü seni de, olayın tamamını da, karşı tarafı da tanımıyorum. Yine de söyleyebileceğim en net şey şu olur: Bundan sonra kiminle vakit geçirdiğine çok daha dikkat et. Her ortamı aile gibi görme. Her yakınlığı sadakat sanma. Her uzun süreli birlikteliği güven zannetme.
Benim kendi hayatımda kullandığım basit bir filtre var. Bir insanı tanımaya çalışırken önce neyi övdüğüne bakarım. Neyi değer olarak görüyor? Gücü mü, sadakati mi, parayı mı, statüyü mü, bilgiyi mi, insanlığı mı? Çünkü insanlar genellikle en çok neyi övüyorsa, kendilerini de onun üzerinden değerli kılmaya çalışırlar. Eğer biri sürekli yetkiden, güçten, çevreden veya “ben olmasam olmazdı” tarzı şeylerden besleniyorsa, o insanın kriz anında nasıl davranacağını az çok tahmin edebilirsin.
İkinci olarak, o kişinin çevresine bakarım. Kimlerle vakit geçiriyor, kimleri yanında tutuyor, kimlerden onay alıyor? Çünkü insanın sosyal ağı, çoğu zaman kendisi hakkında uzun uzun anlattığı şeylerden daha dürüsttür. Sağlıklı insanlar genelde sağlıklı ilişkiler kurar. Sürekli kavga, drama, ego ve çıkar ilişkisi içinde olan insanlar ise bir noktada seni de o döngünün içine çeker.
Kısacası bu olayda kimin haklı olduğunu dışarıdan kesin olarak söylemek zor. Ama senin bundan sonra daha seçici olman gerektiği çok açık. FiveM bir hobi olabilir, güzel insanlar da çıkarabilir; ama gerçek hayatını, eğitimini ve kendine verdiğin değeri bir sunucunun insafına bırakmaman gerekiyor.