Neler yeni

Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Türkiye'nin İlk ve tek FiveM forum adresi

Forum adresimize hoş geldin FiveMTürk olarak amacımız siz değerli kullanıcılarımıza en aktif fikir ve paylaşım platformu sunmak bir yana en güvenilir şekilde alışveriş yapabileceğiniz bir platform sunmaktır.
DF DF
DF DF
DF DF
DF DF
DF DF

Raven Roleplay

0bsess

Üye
FT Kullanıcı
Öncelikle konuya girmeden önce kendimi kısaca tanıtmak isterim. FiveM camiasında bir dönem 0bsess, şu anda ise Cerebrum mahlasıyla tanınmaktayım. Uzun yıllardır FiveM ekosisteminin içerisinde; gerek ücretli gerek ücretsiz olmak üzere birçok scriptin geliştirilmesinde aktif rol aldım. Bununla birlikte, piyasadaki pek çok sistemin alternatiflerini üreten, işin mutfağında yer alan bir geliştirici olarak varlık gösterdim.

Yaklaşık 2–3 ay önce TikTok’ta karşıma çıkan bir gönderi vesilesiyle, “han” mahlasıyla tanınan bir kişiyle tanıştım. Paylaşım, eski FiveM rol ortamını yeniden canlandırmayı hedefleyen bir sunucu fikrini anlatıyordu. Açık konuşmak gerekirse, ilk etapta büyük beklentilerle yaklaşmadım. Ancak kendisiyle yaptığım görüşmeler sonrasında, bu projeye herhangi bir maddi beklenti olmaksızın, tamamen gönüllü olarak geliştirici desteği verme kararı aldım. Sunucunun kuruluşundan kapanış sürecine kadar geçen her aşamada aktif rol aldığımı ve yaşananlara birebir şahit olduğumu özellikle belirtmek isterim.

İlk dönemlerde Raven projesi; gerek teknik altyapısı gerekse kural sistemiyle KEKV–VennyV çizgisine yakın, hatta doğru adımlar atılması hâlinde ciddi bir alternatif olabilecek potansiyele sahipti. Sunucunun henüz 15–20 aktif oyuncu bandındayken, kurallara aykırı davranışlar sebebiyle 7 kişilik bir LSPD ekibinin yasaklanması da bu duruşun somut bir göstergesiydi. Bu nedenle, her şeye rağmen projeye olan inancımı koruyarak sürecin içerisinde kalmaya devam ettim.

Zamanla işler değişmeye başladı. Yönetim kadrosuna yeni kişiler dâhil edildi, bazıları ayrıldı ve dengeler bozuldu. Burada özellikle altını çizmek isterim: han ile şahsi bir problemim hiçbir zaman olmamıştır ve kendisini aşağıda değineceğim hususlardan ayrı tutuyorum.

Ancak yönetim ekibine dâhil edilen bazı kişilerin, başta iddia ettikleri hedefler ve duruşla ilerlemediği süreç içerisinde çok net bir şekilde ortaya çıktı. Kişisel egoların, çıkar ilişkilerinin ve ciddiyetsiz yaklaşımların projenin önüne geçtiği bir noktada, artık bu yapının içinde kalamayacağıma karar verdim ve yönetimden ayrıldım. Ardından, uzun süredir güvendiğim ve birçok kişinin ns-hud ve ns-litehud projelerinden tanıdığı poco mahlasıyla bilinen arkadaşımla birlikte kendi topluluğumuzu kurma yoluna gittik. Bu metin boyunca, odağı dağıtmamak adına bu yapıyı X Community olarak anacağım.

Bu noktada özellikle değinmek zorunda olduğum bir diğer konu, Y mahlasıyla tanınan ekip arkadaşımızın maruz kaldığı süreçtir. Y, ailesiyle ilgili ciddi problemler yaşadığı bir dönemde bir süre aktif olamamış; ancak şartlarını toparladıktan sonra geri dönerek, yine herhangi bir maddi beklenti olmaksızın projeye destek vermeye devam etmiştir. Buna rağmen gösterdiği çaba, iyi niyet ve katkı hiçbir zaman karşılığını bulmamış; aksine küçümsenen, dışlanan ve zamanla sistematik şekilde itilip kakılan bir konuma sürüklenmiştir.

Gelinen noktada Y, kendi isteğiyle değil; görmezden gelinerek, değersizleştirilerek ve fiilen ekipten uzaklaştırılarak bu yapının dışına itilmiştir. Ücretsiz şekilde emek veren, yük alan ve projeye sahip çıkmaya çalışan bir insanın bu şekilde harcanması, yaşanan bozulmanın ve yönetim anlayışındaki çarpıklığın en net örneklerinden biridir. Bu olay, benim için de “artık burası doğru yer değil” düşüncesinin kesinleştiği kırılma anlarından biri olmuştur.

Burada özellikle vurgulamak isterim ki, Y’nin yaşadığı süreç bir iletişimsizlik, yanlış anlaşılma ya da talihsiz bir hata değildir. Bu, açıkça bir tercihtir. Yönetim içinde belirli kişilerin; emeğiyle katkı sunan, maddi hiçbir beklentisi olmayan birini sahiplenmek yerine sessizce dışlamayı, yok saymayı ve zamanla sistemin dışına itmeyi seçtiği bilinçli bir yaklaşımdır.
Y “gitmek” istememiştir; gitmeye mecbur bırakılmıştır. Katkıları görmezden gelinmiş, varlığı değersizleştirilmiş ve sonunda bu yapının içinde kendisine yer olmadığı hissettirilmiştir. Ücretsiz emek veren insanların bu kadar kolay gözden çıkarılabildiği bir düzende, sorun bireylerde değil; o düzenin kendisindedir.

Bu noktada dikkat çekici olan diğer husus ise, yaşanan oyuncu kaybının kendilerini rahatsız etmiş olabileceği ve bu durumun ardından, yönetim kadrosundan bir kişi tarafından dost/arkadaş çevreme iletildiği iddia edilen şu ifadedir:
“Cerebrum’un sunucusunda bulunursanız, sizinle arama mesafe koyarım.”

Bu ifadenin doğru olması hâlinde —ki taraflarca da reddedileceğini sanmıyorum— yaşananların artık bir proje yönetimi meselesi olmaktan çıktığı; kişisel alanlara taşan, güç gösterisine ve kontrol arzusuna dayalı bir anlayışa evrildiği açıkça görülmektedir. Bu yaklaşım, kurumsallık, ekip yönetimi ve topluluk bilinciyle bağdaşmamaktadır.

Bu süreci özellikle anmamın sebebi; Raven projesi etrafında yaşanan sorunların münferit değil, yapısal olduğunun ortaya konulmasıdır. Erken dönemde gönüllü olarak destek veren, projeye değer katan insanların zamanla dışlanması; yaşanan bozulmanın tesadüf olmadığını açıkça göstermektedir.

Değinmem gereken bir diğer önemli başlık ise, Y mahlasıyla bilinen bir YouTuber hakkında yaşanan ve yönetimsel açıdan son derece problemli bulduğum süreçtir. Söz konusu kişi, sunucu içerisinden biriyle IC/OOC düzleminde yaşanan bazı etkileşimler sonrasında kendi adına birtakım kararlar almış ve belirli yönlerde ilerlemiştir. Bu konu, yönetim kadrosunda aktif olarak bulunduğum dönemde tarafıma da iletilmiş olması sebebiyle, sürece dair detaylara hâkim olduğumu özellikle belirtmek isterim.

Bahsi geçen yayıncı, sosyal medyada oldukça geniş bir kitleye hitap eden; ortalama 1,6 milyonun üzerinde takipçisi bulunan, kamuoyunda görünürlüğü yüksek bir kişidir. Buna rağmen yaşanan olayda savunması dahi alınmadan, konu tek taraflı şekilde ele alınmış; herhangi bir somut delil ortaya konulmaksızın, son derece ağır ve geri dönüşü zor ithamlarla ilişkilendirilerek herkesin görebileceği biçimde bu ortamdan uzaklaştırılmıştır.

Burada özellikle altını çizmek isterim: Yönetimlerin zaman zaman hatalı kararlar alması mümkündür. Ancak hiçbir birey; olay tüm yönleriyle incelenmeden, deliller netleşmeden ve tarafların beyanları dinlenmeden, “taciz” gibi hem hukuki hem de toplumsal açıdan son derece ağır sonuçlar doğurabilecek bir ithamla damgalanmamalıdır. Bu tür ithamlar, yalnızca bir sunucu içi yaptırım meselesi değil; kişinin gerçek hayattaki itibarı ve yaşamı üzerinde de ciddi etkiler doğurabilecek niteliktedir.

Söz konusu durum ilk kez tarafıma ulaştığında, karşı tarafın anlatımları da dâhil olmak üzere süreci detaylı şekilde inceledim. O anki değerlendirmem sonucunda, olayın iddia edildiği biçimde bir taciz vakasıyla örtüşmediği kanaatine varılmış ve konu daha fazla büyümeden kapatılabilmiştir. Ancak asıl sorun, bu değerlendirme yapılmadan önce atılan aceleci adımdır. Eğer o an çevrimdışı olsaydım ya da süreci irdeleyecek yetkiliye ulaşılamasaydı, çok daha ağır ve telafisi güç sonuçların doğması işten bile değildi.

Daha da kaygı verici olan nokta ise, cezayı uygulayan yetkiliye yöneltilen “Neden bu karar alındı?”, “Hangi delillere dayanıldı?” ve “Ne incelendi?” gibi sorulara verilen yanıttır. İlgili kişi, KVKK gerekçesiyle herhangi bir kanıtı okumadığını; yalnızca kendisine aktarılan anlatımı dinleyerek bu kararı verdiğini ifade etmiştir. Bu beyan, böylesine ciddi ithamların ne kadar yüzeysel ve kontrolsüz bir biçimde ele alındığını; bir insanın hayatını, itibarını ve kariyerini etkileyebilecek kararların ne denli kolay alınabildiğini açıkça ortaya koymaktadır.

Bu örnek, yaşanan problemlerin yalnızca iletişim eksikliğinden ibaret olmadığını; karar alma süreçlerinde yeterli özen, sorumluluk ve denge mekanizmasının bulunmadığını gösteren en çarpıcı vakalardan biridir.

Bir Developera Yapılabilecek En Büyük Saygısızlıklardan Biri

Mesai saatlerimin yoğunluğu sebebiyle her an aktif olamadığım; özellikle veri silinmesi, karakter silinmesi ve araç kayıtlarıyla ilgili işlemleri anlık olarak gerçekleştiremediğim dönemlerde, bu yükü hafifletmek adına harici bir “yardımcı” sürece dâhil edilmiştir. Başlangıçta bu kişinin rolü son derece nettir: yalnızca kendisine verilen, sınırlı ve teknik olmayan işlemleri gerçekleştirmek.

Ancak süreç ilerledikçe, bu sınırların bilinçli şekilde aşıldığı görülmüştür. Yetki ve bilgi alanının çok dışında kalarak script yazmaya başlamış; yazılan bu scriptler çalışmadığı gibi mevcut sistemlere doğrudan zarar verir hâle gelmiştir.

Bu noktada özellikle vurgulamak isterim ki, sunucuda çalışan sistemlerin yaklaşık %90’ı ya bana ya da poco mahlasıyla bilinen ekip arkadaşıma aittir. Dolayısıyla yapılan uyarılar, uzaktan bakan yorumlar değil; o sistemleri yazan, ayakta tutan ve sorumluluğunu alan kişiler tarafından yapılmıştır. Buna rağmen bu uyarılar dikkate alınmamış; teknik gerçekler göz ardı edilmiş ve sanki ortada sağlıklı bir sistem inşa ediliyormuş gibi bir algı yaratılmaya çalışılmıştır.

Bir geliştiriciye yapılabilecek en büyük saygısızlık; emeğinin yok sayılması, ürettiği sistemlerin hiçe sayılması ve işin mutfağında olmayan kişilerin, sırf unvan ya da ego tatmini uğruna teknik karar verici konumuna getirilmesidir. Bu noktadan sonra yaşananlar, bir fikir ayrılığı değil; emeğe, bilgiye ve sorumluluğa karşı açık bir değersizleştirme hâlidir.

X Community sürecinde, mevcut yönetimde yaşanan olumsuzluklar sebebiyle kendi iradeleriyle ayrılıp bizimle iletişime geçen kişiler olmuştur. Buna rağmen kamuoyuna, sanki insanlara bilinçli şekilde teklif götürülmüş ve ekip “çalınmış” gibi bir algı servis edilmiştir. Hakkımızda asılsız ithamlar, hakaretler ve karalama girişimleri başlamıştır. X Community’nin bu söylemlerle yıpranmaması ve “topluluk büyütmek adına etik dışı davranıldığı” gibi bir algının oluşmaması için, bu geçiş sürecini özellikle yavaş, kontrollü ve şeffaf bir şekilde yürütmeyi tercih ettim.

Bu noktada, tarafıma ulaşan bazı ekran görüntülerini paylaşma gereği duyuyorum:

İnsanların birbirini tanıması, yakınlaşması ya da duygusal bağlar kurması elbette karşı olduğum bir durum değildir. Ancak sunucuya bir kadın oyuncu dâhil olur olmaz sergilenen; seviyesiz ve “karı” gibi ifadelerle özetlenebilecek tutumlara açıkça karşıyım. Özellikle karşı tarafın yaşının küçük olduğu, bu söylemleri kullanan kişilerin ise 24–25 yaş aralığında olduğu düşünüldüğünde, bu rahatsızlığımın son derece anlaşılır olduğu kanaatindeyim. Bu davranışlar ne rol kültürüne ne de insani değerlere yakışmaktadır.

Özetle; oldukça umut vadeden ve sağlıklı temellerle başlayan bu FiveM hikâyesi, ne yazık ki bazı kişilerin kişisel zaafları, yanlış öncelikleri ve ciddiyetsiz yaklaşımları nedeniyle zarar görmüş; ciddi oyuncu kayıpları yaşanmış ve proje olması gerekenden çok daha erken yıpranmıştır. Bu açıklamayı yapma sebebim; arkamdan edilen hakaretler, hakkımda ortaya atılan asılsız iddialar ve bilinçli şekilde oluşturulmaya çalışılan yanlış algıların artık tahammül edilebilir sınırları aşmış olmasıdır.

Kimseyle kişisel bir savaş derdim yoktur. Ancak emeğimin, duruşumun ve niyetimin çarpıtılmasına da sessiz kalacak değilim.

Saygılarımla.

Ekli dosyalar

• image.png
    image.png
    29 KB · Görüntüleme: 12
  • image2.png
    image2.png
    143.3 KB · Görüntüleme: 13
  • image3.png
    image3.png
    987.9 KB · Görüntüleme: 12
  • image4.png
    image4.png
    1.4 MB · Görüntüleme: 12
Gerçekten rezillik arkadaşlar. Daha fazla söze gerek duymuyorum.

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Granit arka planlar

Lütfen Javascript'i etkinleştirin!Javascript'i etkinleştirin!
// Adblock Kod Start // // Adblock Kod End//